Az európai üzleti szövetségek segítséget kérnek

Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi, illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az ELFOGAD gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Az EU válaszának a koronai válságra "meg kell haladnia minden eddig ismert méretet - derül ki a rendkívüli együttes nyilatkozatból.

A nyilvános vitában az EU és az Európai Unió három legfontosabb gazdasága közötti közös vonás meglehetősen korlátozott. A németek büszkék gazdasági erejükre, a franciákat és az olaszokat rosszul szervezettnek, költekezőnek tartják, az északiak pedig előszeretettel használják velük kapcsolatban a "Club Med" kifejezést, ami az ő olvasatukban leginkább az ”inkább az ünneplés, mint a munka” - gondolatát jelenti. A három ország gazdasági ernyőszervezeteinek semmi köze sincs ezekhez a klisékhez, különösen vírus-válság idején. Látják, hogy szervezeteik nyomás alatt vannak a válság miatt, és rendkívüli együttes felhívásban most több segítséget kérnek az államtól.

A Korona-válság "óriási, váratlan és tragikus csapást jelentett a közélet, az egészség, a társadalmi jólét és a gazdaság számára" - mondja egy nyilatkozat, amelynek valamennyi országban meg kellene jelennie. A nyilatkozatot az EU három legnagyobb üzleti szervezetének elnökei írták alá: Dieter Kempf a Német Ipari Szövetség (BDI), Vincenzo Boccia, az olasz ernyőszervezet Confindustria elnöke, illetve Geoffroy Roux de Bézieux a francia Medef szervezettől.

A világjárvány "példátlan aszimmetrikus károkat" okoz a gazdaság és a társadalom számára. Ezért az EU reakciójának "meg kell haladnia az eddig ismert méreteket", mondta Kempf, Boccia és Roux, és felszólít egy olyan "állami támogatási szintre, amely korábban még nem volt ismert békeidőben".

A három társulási elnök az európai újjáépítési alapokra
A meglehetősen koordinálatlan nemzeti válaszok első fordulója után a kormányoknak összehangolt terveket kell készíteniük, és további segítséget kell nyújtaniuk még közvetlenül a nyár előtt. Ezen intézkedések finanszírozásakor az elnökök elsősorban nem a korona kötvényekre gondolnak. A dél-európai politika ilyen közös kötvények kiadására szólított fel, amelyeket a szövetségi kormány elutasított. Ehelyett a szövetség a középtávú pénzügyi keret kiterjesztését támogatják. Mivel a gazdag országoknak nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk, mint általában, vagy a jelenleg gyengülő gazdaságokban, ez szintén szolidaritásalapú megoldás.

Pontosabban, az első lépés az állami támogatások növelése. Ezek meglehetősen nemkívánatosak az EU belső piacán, mert torzítják az államok közötti gazdasági szerkezetet. Most azonban nagylelkűen engedélyezni kell a támogatást annak lehetővé tétele érdekében, hogy a tagállamok hatékony intézkedésekkel támogassák a vállalati fellendülést (például a biztosított kölcsönök lejáratának meghosszabbítása és az intézkedések költségeinek csökkentése révén).

Az első olyan intézkedéscsomag mellett, amely bővíti az Európai Beruházási Bank, a Bizottság és az ESM hitelképességét, az üzleti elnökök felszólítják az európai vezetőket, hogy „haladéktalanul” fogadják el a „többéves pénzügyi keret” és az európai újjáépítési alap „merész” javaslatát, amely elég nagy ahhoz, hogy a tagállamoknak megfelelő hiteleket és támogatásokat biztosítsanak.

Az elkövetkező években, legalább 2023-ig, jelentős gazdasági ösztönzésre lesz szükség mind európai, mind nemzeti szinten, hogy minden polgár profitálhasson a fellendülésből. A megfelelő intézkedéseknek sok országban "jelentősnek" kell lenniük, és magukban kell foglalniuk a magasabb állami kiadásokat és az adócsökkentéseket. Az üzleti képviselők általában mindenekelőtt a társasági adók csökkentését követelik, de a három elnök továbbmegy, és támogatást kér a gazdaságilag leggyengébb népességcsoportok számára is, mivel ez rendkívül súlyos a recesszió.

 

A politikai vitában jelenleg bizonytalan annak a kérdése, hogy mennyi pénzt hagy a Korona-válság az éghajlat és a környezet védelme számára; ez kell, hogy legyen a legnagyobb témája az új von der Leyen bizottságnak. A kérdés Németország és Franciaország között meglehetősen ellentmondásos, a francia politikában és az iparban könnyebb a CO 2 -megtakarítások elérése, mint Németországban – ami nem csoda, figyelembe véve az ott használt atomenergiát, a német a szén-tüzelésű erőművekkel szemben. Ennek ellenére a három szövetség egyetért abban: ezeket az intézkedéseket Brüsszelnek kell meghozni.

A "Zöld Megállapodás" hozzájárulhat új impulzusokhoz az infrastruktúrához, a digitalizáláshoz, az európai ipari értékteremtés megújulásához és a munkavállalók képzettségének javításához.

CÉGHÍREK
          
        
 ÖSSZES CÉGHÍR

 

ESEMÉNYEK 

     
    
 
Sajnáljuk, nincs ilyen eseményt.
Az összes esemény megtekintése
    

  

LEGFRISSEBB VIDEÓK 
         
ÖSSZES
       

 

KERESÉS 
         
  • Csak a profilképet feltöltött tagok
  • Egyezés az összes feltétellel
  • Egyezés bármely feltétellel