Németország : recesszió

Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi, illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az ELFOGAD gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

A szövetségi kormány ebben az évben a koronavírus világjárvány következtében a gazdasági teljesítmény hirtelen csökkenését várja, ami azt jelenti, hogy a bruttó hazai termék várhatóan 6,3 százalékkal csökkenhet.
A SPIEGEL már múlt pénteken is beszámolt a szövetségi kormány komor összeomlásáról. Ha a forgatókönyv megvalósul, sokkal súlyosabb gazdasági visszaesés lenne, mint a több mint tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válságban.
A koronaválság előtti szintet a gazdaság várhatóan 2022-ben éri el, így 2021-ben a gazdaság 5,2 százalékkal növekedhet egy felzárkózási folyamat részeként.

Az üzleti életben egyre növekszik a szövetségi kormány kritikája. A Kancellária felé küldött levélben számos iparági szövetség figyelmeztetett a vállalatok megszűnésével kapcsolatban, és csütörtökön állásfoglalást kért a szövetségi és az állami kormányoktól, hogy egyértelmű jelzést küldjenek a gazdaság gyors újraindulásáról.

Altmaier: Lazítás csak az arány megismerése alapján
"Nagy kihívásokkal nézünk szembe" - mondta Peter Altmaier gazdasági miniszter, utalva a tíz éves növekedés utáni első recesszióra. "A munkaerőpiac nagy nyomás alatt van" - jelenti a tavaszi előrejelzés, amelyet a CDU politikusa hivatalosan bemutatott. A kormány a következő fejleményekre számít a folyó évben:

A foglalkoztatás 370 000 emberrel fog csökkenni. Különösen érinti a vendéglátást, a kiskereskedelmi és üzleti szolgáltatásokat.

A rövid idejű munka soha nem látott mértékben növekszik márciusban és áprilisban és megakadályoz sok elbocsátást

A munkanélküliség várhatóan éves átlagban 5,8 százalékra növekszik. Márciusban az arány 5,1 százalék volt.

A kormány szerint a háztartások fogyasztása ebben az évben 7,4 százalékkal csökkenhet. 2021-ben azonban várhatóan ismét 6,5 százalékos növekedés várható.

Az export 11,6 százalékkal esik vissza - és 2021-ben 7,6 százalékkal növekszik.

Altmaier elmondta, hogy a gazdaság lényegének megőrzésére, valamint a vállalatok és munkavállalók támogatására kell törekedni a válságon keresztül. A világjárvány miatt a közélet és így a gazdaság nagy részét bezárták. A lazításokat csak szemmérték alapján lehet megtenni, és nem vezethet lényegesen magasabb fertőzési számhoz - mondta Altmaier.

Számos üzleti szövetség - köztük a szállodai és vendéglátóipari szövetség, a Kereskedelmi Szövetség, a Textil- és Divatipar Általános Egyesülete és a Külkereskedelmi Szövetség - korábban már figyelmeztetett Helge Braun kancellárnak címzett levelében: "Minden héte, amíg a zárlat tart, komoly költségekbe kerül. A világ egyetlen gazdasága sem bírhatja ezt hónapokig tartós kár és a jólét jelentős vesztesége nélkül. A sok tönkremenő vállalkozástól való félelem mélységes kétségbeesésbe taszítja emberek tömegét, és jelentős zavart okoz, amikor az egzisztenciális döntéseket hetente elhalasztják" - írják az egyesületek.

Altmaier gazdasági miniszter szerint a védelmi stratégiát intelligensen kell kidolgozni. A fertőzések számának második nagy növekedését nem szabad előidézni. "Csak ha az arányok megértésével tudjuk a gazdasági és társadalmi életet felemelni, tudjuk majd az év második felétől a lassú fellendülést ismét megindítani."

A gazdaság ösztönző programot igényel
A vírus elleni küzdelem hatalmas korlátozásai miatt Altmaier a gazdasági teljesítmény legnagyobb visszaesését várja 2020 második negyedévében. Ezt követően a szövetségi kormány azt várja, hogy a gazdaság élénküljön.

A globális pénzügyi válság után a GDP 5,7 százalékkal esett vissza 2009-ben. Aztán kezdődtek a gyógyulás évei. 2019-ben a német gazdaság, amelyet az USA-val és a Brexittel folytatott kereskedelmi vita terhelt, alig jutott ki a recesszióból. Végül 0,6 százalékos növekedés történt. A kormány eredetileg 1,1 százalékos növekedést várt 2020-ban.

A BDI iparági szövetség a lehető leghamarabb ösztönző programot hívott fel. A kormány már bejelentette ezt, de a részletek még nyitottak.

( forrás : Spiegel )

CÉGHÍREK
          
        
 ÖSSZES CÉGHÍR

 

ESEMÉNYEK 

     
    
 
Sajnáljuk, nincs ilyen eseményt.
Az összes esemény megtekintése
    

  

LEGFRISSEBB VIDEÓK 
         
ÖSSZES
       

 

KERESÉS 
         
  • Csak a profilképet feltöltött tagok
  • Egyezés az összes feltétellel
  • Egyezés bármely feltétellel