Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi, illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az ELFOGAD gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Mi a teendő, ha a gazdaság ellenőrizetlenül összeomlik? A megfelelő intézkedések mértéke a lebontás okától függ.

A túlzás és a pánik miatti pénzügyi válsággal ellentétben a koronavírus a reálgazdasági tevékenység hatalmas és hirtelen csökkenését jelenti. Ez hirtelen és váratlanul történik, azaz anélkül, hogy drasztikusan kevesebb hozzáadott értékre kellene áttérni. Ennek eredményeként kevesebb és különféle árut és szolgáltatást termelnek és fogyasztanak. A gazdasági ösztönző programok sokkal kevésbé segítenek itt, mint más válságok esetében, mivel ez kevésbé egy keresleti válság, mint egy hatalmas kínálati sokk, amely egyrészről általában befolyásolja a gazdaságot, másrészről viszont aszimmetrikusan, ami azt jelenti, hogy egyes ágazatokat súlyosabban érint, mint mások.

Oldja meg az ellátási szűk keresztmetszeteket
A helyzet elsősorban az élelmiszerekkel és az orvosi ellátással kapcsolatos. A túlzott kereslet ahhoz vezethet, hogy a kínálatot már nem az árak oldják meg, hanem az adagolás, azaz az elosztás. Ez azt jelenti, hogy ideiglenesen fel kell függeszteni a mikroökonómiai piaci folyamatokat. Ehhez nélkülözhetetlen az állami fellépés. Az az önellátó és társadalmilag békés ellátás biztosításáról szól a lakosság számára. A korona vírus esetében a túlkereslet globális jelenség, így az ellátás hiánya az export lefagyásához és az ellátási láncok hatalmas megszakításához vezet, ami különösen szükségessé teszi a kínálat önellátását.

A gazdaság "befagyasztása"
A „normál” gazdaság számára egy ilyen helyzet egzisztenciális veszélyt jelent, mivel a piaci egyensúly súlyosan zavart. Sok ember és vállalat bontja a bevételt, mivel a költségek folyamatosan növekednek, annak ellenére, hogy a költségek már nem felelnek meg a megfelelő hozzáadott értéknek. Az átmeneti cél a gazdaság "befagyasztása", vagy méretezésének megváltoztatása, amíg a vészhelyzet véget nem ér. Ehhez olyan szintű koordinációra van szükség, amelyet a piacokon már nem lehet megteremteni. Ez viszont azt jelenti, hogy a rövid távú állandó költségeket, mint például a fizetéseket és a bérleti díjakat, nem csak likviditási támogatásokkal lehet fenntartani, hanem kvázi bevételszerzéssel is kell ellátni. Korlátozott kínálat esetén ez inflációs tendenciákhoz vezethet, amelyeket azonban ésszerűsítés útján lehet és kell legyőzni.

Koordinált fellépés
A gazdaság „befagyasztására” szükség lehet annak érdekében, hogy meg lehessen hozni a terjedés megfékezéséhez szükséges intézkedéseket, amelyek alapvetően internalizálást jelentenek: a világjárvány társadalmi költségei nem tükrözik megfelelően az egyedi óvintézkedések költségeit. A társadalmi élet leállítása („társadalmi elhatárolódás”) szükségszerűen együtt jár a hozzáadott érték egyértelmű korlátozásával, tehát kiterjedt és abszolút központosított gazdasági védelmi intézkedésekre van szükség, amelyeknek drasztikusabbaknak és rövid távúaknak kell lenniük, mint amilyennek azonnal tűnhet. A pandémiák exponenciális dinamikák, amelyek a lehető leggyorsabb és nagyon szigorú intézkedéseket kívánnak meg. A fellépést következetesen kell végrehajtani a megfelelő intézkedéscsomagokkal. Ez a különbség az akcionizmus és az összehangolt fellépés között. A tiszta akcionizmus hosszú távon persze nem növeli a bizalmat és a stabilitást, hanem sokkal inkább a káosz felé mutat. Fennáll a megelőzés paradoxonjának kockázata: minél aktívabbak és ezért drasztikusabbak az intézkedések, annál nagyobb az elutasítás , ami még drasztikusabb intézkedéseket tesz szükségessé.

CÉGHÍREK
          
        
 ÖSSZES CÉGHÍR

 

ESEMÉNYEK 

     
    
 
Sajnáljuk, nincs ilyen eseményt.
Az összes esemény megtekintése
    

  

LEGFRISSEBB VIDEÓK 
         
ÖSSZES
       

 

KERESÉS 
         
  • Csak a profilképet feltöltött tagok
  • Egyezés az összes feltétellel
  • Egyezés bármely feltétellel